Ingredienten:
bloem
bakkersgist
melk
krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers
Oliebollen
Het bakken van goede oliebollen vraagt wat zorg en de nodige aandacht.
Hier is het klassieke recept.
500 gr bloem
30 gr gist
½ l volle melk
ruim snufje zout
2 eieren
1 lepel suiker
250 gram gewogen krenten,
rozijnen, stukjes sukade en
eventueel oranjesnippers
zonnebloemolie
Bereidingswijze:
Los de gist op in een beetje lauwe melk met de suiker (suiker bevordert het rijzen). Zeef de bloem in een kom, strooi het zout langs de rand eromheen.
Scheidt van de eieren het eiwit en klop dit stijf.
Klop de rest van de melk die vooraf niet ijskoud moet zijn door de bloem tot een glad dik beslag. Voeg er de geweekte gist bij, vervolgens de losgeroerde eidooiers en tenslotte het stijfgeslagen eiwit.
Roer dan heel losjes de krenten, rozijnen enzovoort door (gewassen en goed gedroogd) door het beslag en laat het beslag onder een doek op een warme plaats rijzen.
Niet te lang, hoogstens een half uur, men krijgt mooiere bollen als het deeg nog even rijst in de olie.
De temperatuur van de olie is belangrijk is de olie niet heet genoeg, dan gaat het deeg koken in de olie, is het te heet, dan krijgt u harde bollen.
Voorkom dat er een blauwe damp af komt, maar probeer even met een broodkorstje of de frituur meteen gaat bakken.
Dompel een lepel even in kokend water, schep daarmee wat deeg uit de kom en laat dit voorzichtig in de olie glijden. Maak vooral niet te grote bollen. Laat ze bakken tot ze mooi goudbruin zijn (± 4 minuten), laat ze even uitlekken en leg ze op een schaal. Strooi er gezeefde poedersuiker over.
Bereidingstijd ± 60 minuten
Baktijd ± 4 minuten
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door
Stichting Iedereen een maaltijd
https://www.iedereeneenmaaltijd.nl
Aan de Coppeliaschouw 18
2726 JA Zoetermeer
In het Woonhart.
Als u ook een lekker Broodje heeft stuur het Recept met foto naar
info@radio079.nl